BLOG

Как да си направим електропастир

Електропастирите са важен инструмент за защита на животните от бягство и прекосявания на определени и забранени за тях територии. В същото време електропастирите предпазват стадата ви от изяждане от хищни животни. Въпреки че може да бъде скъпо да се закупи готов електропастир, има начин да си направите своя собствена защитна система. Тук ще ви отговорим на въпроса – как да си направим електропастир, като следвате инструкциите.

Избор на материали

За да направите електропастир, ще трябва да си набавите следните материали, с чиято помощ ще осъществите проекта си и ще можете да предпазите вашите животински стада от бягство или изяждане от хищни животни. Ето и какви материали са ви необходими:

 • Жица за електрически ток;
 • Изолатори за жица;
 • Батерия;
 • Зарядно устройство;
 • Превключвател;
 • Кабел;
 • Метални колчета за заземяване.


  Избор на място

След като имате необходимите материали, трябва да изберете място за поставяне на електропастира. Изберете място, което е достатъчно голямо за животните да се движат свободно, но и достатъчно малко, за да не ви е нужно много материали за изграждането на електропастира.

Изграждане на електропастира

 1. Започнете като изградите основата на електропастира. Поставете метални колчета за заземяване на околната земя на разстояния от около 10 метра едно от друго.
 2. Монтирайте изолаторите на жицата на колчетата. Поставете жицата през изолаторите и я натягайте добре.
 3. Свържете единия край на жицата към батерията, а другия край към превключвателя. Свържете зарядното устройство към батерията, за да я заредите.
 4. Поставете превключвателя на електропастира в удобно за вас място, така че да можете да го използвате за включване и изключване на електрическия ток.
 5. Свържете кабела към батерията и към превключвателя. Кабелът трябва да бъде достатъчно дълъг, за да ви позволи да го поставите на удобно място.

Инструкции за ползване

След като сте изградили електропастира, е важно да знаете как да я ползвате правилно, за да защитите животните и да предотвратите нежелани инциденти. Ето няколко прости инструкции за ползване на вашия електропастир:

 1. Уверете се, че електропастирът е включена и че има електрически ток, преди да я използвате.
 2. Поставете електропастира на желаното място и уверете се, че жицата е добре натегната.
 3. Уверете се, че животните не могат да се приближат до електропастира и да я повредят. Осигурете достатъчно разстояние между животните и електропастира.
 4. Уверете се, че колкото и да бъде влажно или дъждовно време, електропастирът е в добро състояние и не представя риск за безопасността на животните.
 5. Редовно проверявайте състоянието на електропастира, за да бъде сигурни, че работи правилно. Проверявайте жицата и изолаторите, за да се уверите, че не са повредени.
 6. Никога не докосвайте жицата на електропастира, когато е включена.

Заключение

Изграждането на електропастир може да бъде лесно и достъпно за всички, които желаят да защитят животните си. Това е прост начин да се предотвратят нападения и проблеми, свързани с нежелани действия на животните. Също така, е важно да се има предвид, че използването на електропастирите е забранено в някои държави или зони. Преди да започнете да строите електропастир, проверете дали е разрешено във вашия район и какви са правилата за използването им.

POST A REPLY

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *